Šporeti

Šporet je srce svake kuhinje, a odabir pravog šporeta može učiniti ogromnu razliku u vašem kulinarskom iskustvu - priprema obroka postaće pravo zadovoljstvo, dok će vrijeme provedeno u kuhinjskim poslovima biti skraćeno.

54 proizvoda u kategoriji Šporeti

54 proizvoda

Uz pravi izbor šporeta do fantastičnog iskustva u kuhinji

U širokoj ponudi koja, između ostalih, uključuje BEKO šporeti, Gorenje šporeti i BOSCH šporeti kao vodeće brendove, možete pronaći idealno rješenje za vaše potrebe, ali i estetske preferencije.

Posjedovanje kvalitetnog šporeta donosi niz prednosti koje će zasigurno poboljšati vaše kulinarsko iskustvo, ali i olakšati svakodnevne aktivnosti. Uz visok kvalitet uređaja, moći ćete pripremiti raznorazne vrste jela koristeći različite metode poput pečenja, prženja, kuhanja i slično.

Pri kupovini šporeta važno je obratiti pažnju na nekoliko ključnih faktora kako biste odabrali model koji najviše odgovara vašim potrebama i preferencijama. Na tržištu su zastupljeni električni, plinski i indukcijski šporeti, pa je iz tog razloga važno odabrati opciju koja će najsavršenije odgovarati vašem načinu kuhanja i prostoru sa kojim raspolažete u kuhinji. Važno je provjeriti i dimenzije šporeta kako biste se uvjeriti da će se idealno uklopiti u vašu kuhinju.

Isto tako, prilikom kupovine novog šporeta od izuzetne je važnosti da pogledate energetsku oznaku, kako biste provjerili koliko je zapravo vaš novi saveznik u kuhinji štedljiv po pitanju potrošnje električne energije. Šporeti sa visokom energetskom oznakom će zasigurno smanjiti troškove računa za struju ili plin na duže staze, što predstavlja još jednu veoma bitnu stavku prilikom kupovine novog šporeta.

Električni šporeti

Kada govorimo o šporetima, u domaćinstvima su najzastupljeniji električni modeli. Oni se dalje mogu podijeliti na klasične električne šporete koji uglavnom dolaze sa četiri ringle koje su različitog promjera (dvije veće i dvije manje), a koristi tehnologiju grejnih spirala. Mana ovakvih modela jeste što se teže čiste, ali i sporije zagrijavaju.

Za razliku od klasičnih, postoje i električni staklokeramički šporeti koji su posljednjih godina doživjeli veliku ekspanziju i postali veoma zastupljeni u domaćinstvima. Prednost je ta što imaju glatku staklenu površinu za kuhanje umjesto tradicionalnih grejnih spirala. Brži su i efikasniji od klasičnih električnih šporeta i veoma laki za održavanje, a tu je i indikator koji će vam reći da li je ploča još uvijek vrela, iako ne isijava. Naravno, treba obratiti pažnju prilikom čišćenja ovih vrsta šporeta, jer dosta lako mogu da se oštete ukoliko se nepažljivo koriste ili peru abrazivnim sredstvima.

Plinski šporeti

Pored električnih šporeta, na tržištu su zastupljeni i plinski šporeti, koji pružaju korisnicima preciznu kontrolu temperature, što je ključno za postizanje savršenih rezultata pri pripremi jela. Kod plinskih šporeta nema čekanja na zagrijavanje - brzo dostižu željenu temparaturu, čime ćete dobiti na uštedi energije, ali i vremena.

Slično kao kod električnih šporeta, i plinski šporeti imaju četiri plamenika različitih dimenzija, u zavisnosti od posuđa koje želite iskoristiti u pripremi vašeg ukusnog jela. Ove vrste šporeta rade na principu plamena, a mnogi iskusni kuvari uglavnom najviše vole šporete na plin, upravo zbog gorepomenutih prednosti.

Na tržištu se, pored klasičnih plinskih šporeta, mogu pronaći i kombinovani plinski šporeti. Kombinovani šporeti su uglavnom sastavljeni tako da na gornjoj strani ploče imate dvije ringle, dok se na donjoj strani nalaze dva plamenika. Oni su savršen izbor ukoliko ste ljubitelj preciznog kuhanja na plin, a želite takođe da imate i mogućnost pripreme obroka na ringlama.

Indukcijski šporeti

Indukcioni šporeti su izbor budućnosti za svakog kuvarskog entuzijastu koji traži savršenu kombinaciju tehnoloških inovacija i estetike. Ove vrste šporeta koriste elektromagnetno polje koje brzo i efikasno zagrijavaju posuđe, omogućavajući vam da brzo započnete sa kuhanjem. Dokazano je da, na primjer, 2 litra vode duplo brže proključa na indukcionoj ploči u odnosu na klasičnu električnu. Ovo znači da indukcione ploče troše manje električne energije u odnosu na staklokeramičke grejne ploče, što ih čini isplativijim, a uz to štede i vrijeme, zbog čega su veoma čest izbor kupaca.

Da biste efikasno koristili indukcionu ploču, posuđe koje koristite mora biti posebno napravljena od materijala koji reaguju na elektromagnetna polja. Posuđe koje odgovara indukcionim pločama je najčešće izrađeno od livenog gvožđa, čelika, emajliranog čelika ili nerđajućeg čelika. S druge strane, materijali koji ne odgovaraju indukcionim pločama su aluminijum, bakar, mesing, staklo, keramika i porcelan.

Odaberite pravu dimenziju šporeta za vašu kuhinju

Pri kupovini novog šporeta, pored navedenih specifikacija i raznoraznih vrsta ovih uređaja, morate posebno obratiti pažnju na prostor u kuhinji koji vam je na raspolaganju. Standardna i najčešća dimenzija šporeta su oni širine od 60 cm, a ukoliko imate “mini” kuhinju, možete pronaći i modele širine od 50 cm ili još manje, koji su adekvatni manje kuhinje ili domove sa manjim brojem članova.

Ukoliko je u pitanju veće domaćinstvo, u ponudi se mogu pronaći i šporeti većih dimenzija. Imamo šporete poput onih od 90 cm ili više, koji će vam obezbijediti veću površinu za kuhanje, ali i veće rerne, što je idealno za pripremanje hrane za veće grupe ljudi.

Pored širine, svakako morate obratiti pažnju i na visinu, ali i dubinu šporeta, kako bi ste dobili adekvatan sklad sa osalim elementima u vašoj kuhinji, ali i optimalnu funkcionalnost.

Savjeti za održavanje vašeg šporeta: Produžite životni vijek vašeg kulinarskog prijatelja

Kako bi vaš najvažniji kulinarski prijatelj imao što duži životni vijek, važno je da se pridržavate određenih savjeta o njegovom održavanje. Preporuka je da ploče šporeta (sa ringlama ili plamenicima) redovno čistite nakon svake upotrebe kako bi se uklonile naslage hrane, masnoće i prljavština, koji ne samo da će poboljšati higijenu, već će i spriječiti stvaranje neprijatnih mirisa i moguće probleme sa grijačima. Za čišćenje šporeta koristite blage deterdžente i meku krpu, da bi izbjegli oštećenje uređeja.

Potrebno je obratiti pažnju i na brtve rerne kako bi se spriječili gubici toplote, ali i održala efikasnost i smanjila potrošnja električne energije. Redovno provjeravajte i to da li su ventilacioni otvori čisti i neometani, kako bi se osiguralo da šporet pravilno funkcioniše i efikasno se hladi.

Naravno, ukoliko primjetite bilo kakve nepravilnosti u radu ili kvarove koje niste u mogućnosti sami da riješite, potrebno je da se obratite ovlašćenom servisu.

Bitno je da slijedite sve ove potrebne savjete kako biste osigurali da vaš šporet ostane u vrhunskom stanju i kako biste u godinama koje slijede mogli da uživate u dugotrajnom i efikasnom kulinarskom iskustvu.