Kolica za bebe

Dolazak bebe u porodicu donosi ogromnu radost, ali i nove izazove, a jedna od ključnih stvari kojoj roditelji moraju posvetiti  posebnu pažnju jeste izbor odgovarajućih kolica za bebe.

407 proizvoda u kategoriji Kolica za bebe

407 proizvoda

Kolica za bebe - šta je potrebno znati prije kupovine?

Odluka o kupovini novih kolica za bebe jedna je od najbitnijih stvari koje roditelji moraju uraditi u pripremi za dolazak novog člana porodice. Pored toga što služe kao prevozno sredstvo, dječja kolica su ključna i u pružanju udobnosti, ali i što je najvažnije - sigurnosti.

Kolica za bebe se kupuju da traju duži vremenski period od nekoliko godina, zbog čega je dobro upoznati se sa nekoliko veoma bitnih faktora prije nego što se odlučite za kupovinu.

Ne postoji univerzalan odgovor na pitanje koja kolica za bebe su idealan izbor, ali se može reći da su najbolja ona koja će odgovarati uzrastu vašeg djeteta, koja će se uklopiti u vaš stil i način života te koja će odgovarati terenu na kojem planirate da ih koristite, ali na kraju i budžetu koji ste namijenili za ovu potrebu.

Naravno, ono što je definitivno univerzalno, jeste da kolica za koja se odlučite kupiti moraju u svakom trenutku biti ispravna i funkcionalna, jer sigurnost vašeg djeteta uvijek mora biti na prvom mjestu!

Funkcije i karakteristike kolica za bebe

Kolica za bebe koja se nalaze u ponudi dizajnirana su na način da imaju brojne funkcije koje će roditeljima olakšati njihovo korištenje. Tako, između ostalog, sjedišta se mogu podešavati, od ležećeg do uspravnog položaja, što će pružiti udobnost djetetu u različitim fazama razvoja.

Kolica za bebe uglavnom dolaze sa tendom koja se može podešavati prema potrebama djeteta, a koja ima funkciju da zaštiti vaše dijete od sunca, kiše, snijega i ostalih vremenskih neprilika.

Većina kolica dolazi sa dodatnim prostorom za stvari, poput korpe koja se nalazi ispod sjedišta. Tu roditelji mogu da odlože pelene, dječje igračke, hranu ili bilo koje druge potrepštine koje su vam potrebne tokom odlazaka u šetnju.

Ukoliko često putujete, sklapanje i prenosivost je jedna od velike važnosti kako bi kolica za bebe stala u gepek automobili ili u bilo koje drugo prevozno sredstvo koje ćete koristiti. Neka kolica imaju veoma jednostavne mehanizme za sklapanje na samo jedan dodir dugmeta.

Vrste kolica za bebe

Prilikom odabira kolica za bebe definitivno trebate uzeti u obzir njihovu težinu. Ukoliko živite u gradu gdje planirate da idete u česte šetnje asfaltom, preporuka je da dječja kolica budu nešto lakša, a ako su u pitanju neravnije površine za šetanje preporučuju se teža kolica sa nešto većim točkovima.

Ukoliko imate malu bebu, vodićete sigurno računa i o tome da li se kolica mogu rastaviti na dva ili više dijelova. Roditelji se često, prilikom kupovine kolica za male bebe, odlučuju za kupovinu onih koje su sinhronizovane sa automobilom, odnosno koje se mogu adekvatno montirati tako da se “pretvore” i u autosjedalicu, što doprinosi praktičnosti.

Naravno, vodite računa i o tome kako se kolica za bebe sklapaju, da li po principu kišobrana ili se sklapaju u kockasti oblik. Obratite pažnju i na veličinu dječjih kolica, kako bi bili sigurni da može stati u gepek vašeg automobila ukoliko krenete na putovanja.

Prilikom kupovine kolica za bebe obratite pažnju i na položaj i udobnost ručki za držanje. Isto tako, u ponudi se nalaze modeli koji se mogu rotirati za 360 stepeni. Ovo je od velike važnosti, s obzirom da je preporuka psihologa da bebe do prve godine starosti treba da budu okrenute prema majci, jer se tako učvršćuje veza i povjerenje, dok se kasnije mogu okrenuti prema naprijed.

Kategorizacija kolica za bebe

U zavisnosti od svega navedenog, u ponudi se nalaze različiti modeli i brendovi, poput Kinderkraft kolica, Leclerc Baby kolica, CHICCO kolica, Bebetto kolica, Kikka Boo kolica, Junama kolica i drugih. a u nastavku ćemo se pozabaviti njihovom osnovnom podjelom.

Kolica za bebe 1 u 1 - predstavljaju klasični i sigurni model kolica za bebe, čija je prednost ta što su veoma jednostavni i praktični za upotrebu, a namijenjeni su za djecu do uzrasta od 4 godine.

Kolica za bebe 2 u 1 - predstavljaju sve ono što vam je potrebno, jer lako omogućavaju roditeljima da prelaze iz faze nosiljke u fazu sjedala, prateći rast i razvoj djeteta, što ih čini veoma praktičnim i dugoročnim.

Kolica za bebe 3 u 1 - namijenjene za one roditelje koji traže sveobuhvatno rješenje, jer ove vrste kolica kombinuju nosiljku, sjedište i autosjedište. Osim što štede novac, ova opcija kolica za bebe štedi i prostor te olakšava svakodnevni život roditelja.

Kolica za bebe 4 u 1 - predstavljaju moderna moderna kolica za djecu koja kombinuju nosiljku, sjedište i autosjedište, kao i stalak za korpu, koji nude zagarantovanu sigurnost i udobnost tokom svake šetnje i vožnje.

Kolica za blizance - posebno dizajnirana kolica, ukoliko ste srećni roditelj blizanaca, a u tom slučaju možete da kombinujete side-by-side (jedno pored drugog) ili tandem kolica (jedno iza drugog).

Kišobran kolica - za roditelje u pokretu, kišobran kolica su idealna opcija, jer se ovi kompaktni modeli lako sklapaju i otvaraju, čineći ih savršenim rješenjem za putovanja ili gradsku vožnju.

Sportska kolica - ako volite aktivan stil života, sportska kolica su savršen izbor. Sa snažnim točkovima, pružaju stabilnost na različitim terenima, dok udobna sjedišta omogućavaju djetetu da uživa u udobnoj vožnji i ova kolica su idealna za porodice koje vole istraživati svijet oko sebe.

Savjeti za održavanje

Pravilno održavanje dječjih kolica će vam pomoći u očuvanju dugovječnosti, sigurnosti i udobnosti za vaše mališane. Čišćenje dječjih kolica je jedna od stvari koju biste trebali redovno raditi.

Za čišćenje spoljašnjih dijelova kolica možete koristiti meku krpu u kombinaciji za blagim deterdžentom, kako ne bi uništili tkaninu sjedala i zaštitne tende. Pozitivna stvar kod kolica za bebe koje se nalaze u ponudi jeste i ta što uglavnom dolaze sa presvlakama koje se mogu skidati, tako da ćete ih moći oprati i u mašini za veš.

Uvijek vodite računa o tome da li ste uklonili sve ostatke hrane i prljavština, što je veoma bitno kako ne biste privukli insekte ili kako se ne bi razvile gljivice, koje mogu negativno da utiču na zdravlje djeteta.

Isto tako, konstrukciju kolica za bebe možete obrisati vlažnom krpom, a takođe uvijek redovno provjeravajte ispravnost točkića - obratite pažnju na to da li se slobodno kreću i da li su oštećeni. Za glatko kretanje je ključno redovno podmazivanje, a ukoliko su točkići izuzetno prljavi, možete ih skinuti i temeljno oprati, pa zatim namontirati nazad.

Što se sigurnosti dalje tiče, redovno vodite računa o tome da li su sigurnosni pojasevi i kočnice ispravni. Ukoliko primjetite bilo kakve neragularnosti ili oštećenja, odmah se obratite proizvođaču za zamjenske dijelove ili popravku kolica za bebe.

Većina kolica su dizajnirana na taj način da budu izuzetno otporna na različite vremenske uslove, ali se u svakom slučaju preporučuje da ih čuvate na suhom i zaštićenom mjestu kada nisu u upotrebi. Direktna izloženost suncu može izblijediti tkaninu, dok vlaga i kiša mogu uzrokovati koroziju metala.

U slučaju da ne planirate koristiti kolica za bebe određeno vrijeme ili možda želite da ih poklonite nekome ko će uskoro da dobije bebu, veoma je bitno njihovo skladištenje ukoliko želite da potraju što duže. Zbog toga je vrlo bitno da ih sklopite, ostavite na sigurno mjesto i pokrijete kako biste spriječili nakupljanje prljavštine i prašine.

Takođe, veoma je bitno da povremeno provjerite da li kolica generalno imaju bilo kakve znakove trošenja i oštećenja, kao i na to da li su šarafi adekvatno zategnuti. Ovo je posebno važno kod mehanizama za sklapanje i podešavanje kolica za bebe, koji s vremenom mogu oslabiti.

Suštinski, pravilno održavanje će vam pomoći da kolica za bebe traju dugo vremena i gdje ćete ih moći koristiti i za više djece, pružajući siguran i udoban prevoz za vaše mališane.

Dodatna oprema za kolica za bebe

Dodatna oprema za dječja kolica ključan je korak u kreiranju savršenog, udobnog i sigurnog okruženja za vaše mališane tokom šetnji i putovanja. Veoma je bitno da zaštitite dijete od štetnih UV zraka, pa u ponudi možete pronaći posebno dizajnirane suncobrane za kolica, a tu su i mrežice za insekte koje će zaštititi dijete od komaraca i drugih insekata.

Isto tako, u ponudi možete pronaći i zimske vreće, namijenjene da pruže maksimalnu toplinu i užitak bebama u šetnji tokom najhladnijih dana u godini. Tu su i navlake za autosjedišta, koja će zaštititi sjedište od prljanja, a uz to služe i kao sloj koji će vašem djetetu pružiti dodatnu udobnost.

U ponudi se nalaze i širok asortiman organizatora/torbi za kolica, kao i adaptera koji će omogućiti da se autosjedišta lako pričvrste za osnovu kolica. Moći ćete pronaći i razne dodatke poput naslona za noge, držača za bocu i telefon, nastavke za drugo dijete i slično.

Posebno se u ponudi ističu korpe za kolica, koje praktično predstavljaju posebne nosiljke koje se kupuju nezavisno od kolica za bebe. One se sa lakoćom mogu namontirati na okvir kolica uz pomoć pomenutih adaptera, a praktično služe kao prenosivi krevetac. Kupovinom odvojene korpe za bebe roditelji mogu koristiti postojeća kolica za novorođenče, pružajući fleksibilnost da se korpa koristi nezavisno ili kao dei sistema kolica sa adapterima.

Bilo da se pripremate za sunčane dane, štitite se od kiše ili insekata, ili jednostavno želite više udobnosti i praktičnosti, pravi izbor dodataka za kolica može značajno obogatiti iskustvo šetnje za vas i vaše dijete, čineći svaki izlazak sigurnijim, udobnijim i prijatnijim.