Autosjedalice

Autosjedalice su jedna od ključnih oprema za bebe koja je danas neophodna svakoj porodici. Bez obzira da li planirate kratku vožnju do grada ili duža putovanja, sigurnost vašeg djeteta mora biti na prvom mjestu! 

126 proizvoda u kategoriji Autosjedalice

126 proizvoda

Autosjedalice kao zakonska obaveza

Prije svega, važno je napomenuti da, osim što su autosjedalice na prvom mjestu namijenjene za sigurnost vašeg djeteta, posjedovanje istih je i zakonska obaveza za djecu do određenog uzrasta ili visine. U Bosni i Hercegovini zakon nalaže upotrebu autosjedalica za djecu mlađu od 12 godina.

Prevoz djece u putničkim automobilima regulisan je Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, čijim odredbama je propisano i da vozač ne smije prevoziti dijete mlađe od 12 godina na prednjem sjedištu.

Međutim, vozač može prevoziti dijete mlađe od dvije godine na prednjem sjedištu ako vozilo nema vazdušni jastuk za suvozača ili je isključen, te ako se dijete prevozi u bezbjednosnoj sjedalici postavljenoj suprotno smjeru kretanja vozila, a koja je pričvršćena za sjedište pomoću sigurnosnog pojasa u tri tačke vezivanja.

Stručnjaci ističu i to da je veoma opasno da djeca, naročito bebe, tokom vožnje sjede u majčinom krilu, pa je u svakom slučaju izuzetno važno da posjedujete autosjedalicu kako bi obezbijedili sigurnost vašeg djeteta, što je na prvom mjestu!

Sigurnost prije svega

Morate voditi računa o sigurnosnim standardima, koji su apsolutni prioritet. U tom slučaju potražite autosjedalice koje ispunjavaju sigurnosne standarde koji su potvrdili da je autosjedalica prošla sveobuhvatne testove i dokazala svoju efikasnost u zaštiti djece.

Obratite i pažnju na to na koji način se određene vrste autosjedalice mogu mogu montirati u vaš automobil. 

ISOFIX sistem za montiranje

Najefikasniji način je preko ISOFIX sistema, ukoliko posjedujete ISOFIX priključak koji predstavlja međunarodni standard za montiranje autosjedalica. On je razvijen krajem 90-ih godina kao zajednički napor automobilske industrije i industrije autosjedalica, sa ciljem eliminisanja grešaka koje su se dešavale prilikom instalacije autosjedalica korištenjem sigurnosnih pojaseva automobila. 

ISOFIX sistem je dizajniran tako da omogućava brzu, jednostavnu i sigurnu instalaciju autosjedalice, smanjujući rizik od nepravilnog postavljanja. Drugi način montiranja autosjedalica je preko sigurnosnog pojasa vašeg automobila, ukoliko ne posjedujete ISOFIX priključak u vašem automobilu.

Sigurnosni standardi: ECE R44/04 i i-Size (ECE R129)

Pored bitne uloge ISOFIX sistema, postoji i određeni standardi koji obuhvataju različite aspekte bezbjednosti, kao što je ECE R44/04 standard, koji potvrđuje da je autosjedalica prošla sve sigurnosne testove, poput sudara. ECE R44/04 autosjedalice su kategorizovane po težini i visini, omogućavajući roditeljima da biraju autosjedalicu koja odgovara njihovom djetetu.

Što se tiče i-Size ili ECE R129 standarda, on se za razliku od ECE R44/04 standarda više fokusira na visinu djeteta, kako bi se osiguralo da autosjedalica odgovara fizičkim karakteristikama djece. i-Size standard podliježe najrigoroznijim testovima sudara, kako frontalnim tako i bočnim. Ovaj standard takođe zahtijeva korištenje ISOFIX sistema, čime se smanjuje mogućnost greške prilikom montiranja.

Bitno je da uvijek pažljivo pratite uputstva proizvođača prilikom montaže, a ne trebate se libiti da zatražite pomoć ili provjeru stručnjaka, jer se želite uvjeriti da je sve postavljeno kako treba i da će vaše dijete biti apsolutno sigurno i bezbjedno tokom svake vožnje.

Klasifikacija autosjedalica

Od velike je važnosti da prilikom odabira autosjedalice za vaše dijete obratite pažnju na njihovu klasifikaciju, jer postoje različite kategorije koje su određene prema težini i starosti djeteta. U nastavku ćemo se dotaći posebnih kategorija, koje upravo zavise od gorepomenutih karakteristika. U zavisnosti od težine i starosti djeteta, autosjedalice se mogu podijeliti u sljedeće kategorije:

  • Autosjedalice grupa 0+ (0-13kg) - ove vrste autosjedalica namijenjene su novorođenčadima i bebama do 13 kg težine. Ove autosjedalice su dizajnirane da pružaju najviši nivo sigurnosti i udobnosti za najmanje putnike.
  • Autosjedalice grupa 0-1 (0-18kg) - ovo su neke vrste kombinovanih sjedalica, u smislu da su namijenjene i za novorođenčad, ali i za djecu do 18kg težine. One praktično rastu zajedno sa vašim djetetom, pružajući dugoročno rješenje za sigurnost u automobilu.
  • Autosjedalice grupa 0-1-2 (0-25kg) - namjenjene su za djecu do 25kg težine i nude fleksibilnost te se mogu prilagoditi uzrastu vašeg djeteta
  • Autosjedalice grupa 0-1-2-3 (0-36kg) - dizajnirane da prate rast vašeg djeteta od rođenja do težine od 36kg. Ovo su sve-u-jednom rješenja koja pružaju dugotrajnu upotrebu i sigurnost.
  • Autosjedalice grupa 1 (9-18kg) - namijenjene su djeci težine od 9 do 18kg. Predstavljaju ključnu fazu u osiguravanju sigurnosti vašeg djeteta u automobilu, a dizajnirane su tako da pružaju visok nivo zaštite i udobnosti za djecu koja su prerasla sjedalice za bebe, ali još uvijek zahtijevaju dodatnu podršku.
  • Autosjedalice grupa 1-2 (9-25kg) - namijenjene su djeci od 9 do 25kg, pružajući idealnu kombinaciju sigurnosti, udobnosti i fleksibilnosti. Ove sjedalice su dizajnirane da prate rast vašeg djeteta, nudeći prilagodljive opcije kako bi se osigurala kontinuirana zaštita tokom različitih faza djetetovog razvoja.
  • Autosjedalice grupa 1-2-3 (9-36kg) - za stariju djecu tu su sjedalice koje pokrivaju grupe 1, 1-2 i 1-2-3. One su dizajnirane da pružaju sigurnost i udobnost za djecu težine od 9kg do 36kg.
  • Autosjedalice grupa 2-3 (15-36kg) - namijenjene su za stariju djecu do 12 godina, čija je težina u rasponu od 15-36kg. Ove sjedalice su prilagođene potrebama starije djece, nudeći udobnost i sigurnost tokom vožnje. Postoje i booster sjedalice, koje su posebno namijenjene za djecu koja su prerasla autosjedalice sa posebnim pojasevima, dok su i dalje preniska za korištenje automobilskog pojasa.

Dodatna oprema za autosjedalice

Dodatna oprema za autosjedalice može značajno poboljšati udobnost i funkcionalnost autosjedalica, čineći putovanja automobilom lakšim, dok takođe i olakšavaju roditeljima njihovo održavanje i korištenje.

Tako u ponudi možete pronaći baze za autosjedalice, koje omogućavaju veću funkcionalnost. Jednom kada se baza sigurno postavi u automobil, nakon toga je dosta lakše da se autosjedalice postave i uklone, bez potrebe za ponovnim podešavanjem pojaseva svaki put. Ovo je izuzetno korisno za one roditelje koji često premiještaju autosjedalice iz jednog automobila u drugi.

U ponudi se nalaze i zaštitne navlake i podloge za autosjedalicu. Zaštitne navlake će vam pomoći u očuvanju čistoće, ali i produžiti vijek trajanja autosjedalice. Mogu se prati, što omogućava da čistoća bude na visokom nivou, što u konačnici pomaže i kod zdravlja i higijene vašeg djeteta. Prednost je ta što su dizajnirane baš tako da se apsolutno uklapaju u sjedište, čime ih štite od prolivene hrane i pića, ali i bilo kojih drugih nečistoća. S druge strane, zaštitne podloge za autosjedalice postavljaju se ispod, a njihova ključna uloga je u tome da zaštite sjedište automobila od pritiska i eventualnih oštećenja.

Tu su i organizatori za sjedište automobila, koji predstavljaju praktično rješenje za održavanje reda i dostupnosti svega što vam je potrebno tokom vožnje, od igračaka i grickalica, do flašica i maramica. Veoma lako se montiraju na zadnji dio prednjeg sjedišta, gdje možete praktično da stavite sve što vam je potrebno za vaše dijete, ali i za vas.

U ponudi se nalaze i dječji putni jastuci koji su neizostavni dodatak za svako putovanje automobilom, posebno ako se radi o dužim relacijama. Dizajnirani na taj način da putovanja automobilom za vaše dijete bude izuzetno ugodna i udobna, s obzirom da osiguravaju podršku za vrat i glavu, čime znatno smanjuju umor i napetost.

Generalno, izbor prave autosjedalice za bebe i dodatne opreme za istu je od vitalnog značaja za sigurnost vašeg djeteta tokom vožnje. Uzimajući u obzir sigurnosne standarde, vrstu autosjedalice i održavanje, možete osigurati da vaše dijete uživa u udobnosti i sigurnosti na svakom putovanju. Ne zaboravite da redovno provjeravate da li autosjedalica i dalje odgovara rastu i potrebama vašeg djeteta, kako bi se osigurala maksimalna bezbjednost u svakom trenutku.