Hranilice za bebe

Hranilice za bebe su ključan dio opreme koju bi roditelji trebali da priušte svom djetetu, jer one ne samo da olakšavaju hranjenje, već pružaju sigurno i udobno mjesto za omiljene obroke.

120 proizvoda u kategoriji Hranilice za bebe

120 proizvoda

Hranilice za bebe su ključan dio opreme koju bi roditelji trebali da priušte svom djetetu, jer one ne samo da olakšavaju hranjenje, već pružaju sigurno i udobno mjesto za omiljene obroke.

Zašto su hranilice za bebe važne za razvoj djeteta?

Mjeseci u kojim je dijete samo ležalo u krevecu ili puzalo su skoro pa gotovi, a tu se uglavnom radi o bebama starosti do šest mjeseci. U tom trenutku roditelji već moraju početi razmišljati o hranilicama za bebe. Uz dodatnu opremu za bebe koje mogu biti važne ili manje važne, hranilice za bebe su zaista ključne za razvoj djeteta u najranijem dobu.

Između ostalog, hranilice za bebe su toliko važne jer njihovo korištenje utiče na nekoliko stvari istovremeno, kao što je razvijanje motoričkih sposobnosti, razvijanju balansa, pravilnog držanja djeteta, kao i razvijanju njegove socijalne inteligencije.

Kada je hrana ispred bebe, ona će u jednom trenutku poželjeti da se sama hrani, čime se povećava njena pokretljivost. Uz sve to, dijete će sjediti u pravilnom položaju, čime će razvitak leđa i kičme biti pospješen.

Isto tako, hranilice za bebe će učiniti lakšim i porodična okupljanja za roditelje, jer će vaše dijete biti uz vas i pogledom “hvatati” šta radite i na koji način, a time se razvija i pomenuta socijalna inteligencija,

Kakvu hranilicu za bebe izabrati?

Koju ćete hranilicu odabrati za vašu bebu zavisi od toga kakve funkcije, karakteristike i dizajn želite da ima hranilica.

Sigurnost je definitivno ključna stavka na koju morate obratiti pažnju. Hranilica za bebe mora biti proizvedena prema zahtjevima sigurnostih standarda te biti izražena od sigurnih materijala koje neće dovesi u opasnost vaše dijete. Naravno, sigurnosni pojasevi i stabilnost su dodatna stvar na koju morate obratiti pažnju.

Isto tako, stolica ne vrijedi ništa ukoliko nije izdržljiva. Standardne hranilice su uglavnom izrađene od plastike, ali u svakom slučaju treba obratiti pažnju koliko je plastika jaka, zbog dodatne sigurnosti vašeg djeteta.

Veličina hranilice je bitna kada je riječ o funkcionalnosti - što je sjedište veće, to znači da ćete moći duže vrijeme da koristite hranilicu. Isto tako, imate mogućnost da kupite hranilicu, autosjedalicu i malu stolicu u jednom, čime možete uštediti na prostoru, ali i materijalno.

Razmislite i o tome da li je hranilica rasklopiva, ukoliko recimo živite u manjem stambenom prostoru, što će vam sigurno olakšati da uredite prostor prema potrebama vas i vašeg djeteta. Takođe, prednost rasklopivih hranilica je i u tome što ih možete ponijeti sa sobom ukoliko putujete ili ukoliko želite možda da je sačuvate za naredno dijete.

Vrste hranilica za bebe

Hranilice za bebe dolaze u različitim oblicima i veličinama, svaka sa svojim jedinstvenim karakteristikama prilagođenim adekvatnim potrebama. Tako u ponudi možete pronaći klasične, prenosive i podesive hranilice, kao i hranilice koje se pričvršćuju za sto.

Klasične hranilice za bebe su čvrste i stabilne, a obično se izrađuju od tvrde plastike, metala ili drveta. Njihova prednost je ta što uglavnom dolaze sa širokim poslužavnikom, gdje će moći i da se igra sa svojim najomiljenijim igračkama. Ovi poslužavnici se mogu lako skinuti i očistiti, a tu su naravno i standardni sigurnosni pojasevi. Treba naglasiti da je većina ovih klasičnih hranilica dosta robusna i zauzima dosta prostora, pa se za ovu opciju uglavnom odlučuju roditelji kojima prostor nije problem.

Prenosive hranilice za bebe su odličan izbor za one roditelje koji se odluče ići na putovanja ili u posjetu porodici i prijateljima. Veoma se lako rasklope, lake su za prenošenje i ne zauzimaju mnogo prostora. Isto tako, ovi modeli uglavnom imaju i mogućnost da se pričvrste za standardnu kuhinjsku stolicu, što je dodatna prednost prenosivih hranilica za bebe.

Podesive hranilice za bebe pružaju dugotrajnu upotrebu kroz različite faze rasta djeteta. Odlične su iz razloga što se mogu podešavati prema potrebama djeteta, od visine i širine/dubine sjedišta, do položaja naslona za leđa, pa se praktično mogu koristiti do predškolskog uzrasta. Ovi modeli su često nešto skuplji, ali njihova dugotrajnost i fleksibilnost će sigurno opravdati vašu investiciju!

Hranilice koje se pričvršćuju za sto su super izbor za porodice koje nemaju mnogo prostora ili one koje žele da mališani budu baš uz njih tokom vremena za obrok. Ove vrste hranilica se dosta lako pričvršćuju za raznorazne vrste stolova, čime dobijate na dodatnom prostoru. Ono na šta treba najviše obratiti pažnju kod ovih hrtanilica jeste da provjerite da li se dobro uklapa sa stolom i da li je sve čvrsto i sigurno pričvršćeno, kako biste izbjegli bilo kakvu nezgodu.

Bitni savjeti za održavanje

Adekvatno održavanje hranilice za bebe ključno je, prije svega, za očuvanje higijene i sigurnosti, ali i dugovječnosti proizvoda. Savjetuje se redovno čišćenje nakon svake upotrebe, pogotovo poslužavnika, ali i ostale dijelove koji su bili u kontaktu sa hranom. Poslužavnik se uglavnom može skinuti i oprati u sudoperi ili čak i mašini za suđe, ali u ovom drugom slučaju provjerite detaljne informacije od proizvođača.

Takođe, redovno bi trebali da čistite i sjedišta, zavisno od materijala od kojeg su napravljeni. Preporuka je i da bar jednom mjesečno izdvojite vrijeme za dubinsko čišćenje, a možete koristiti blagi deterdžent u kombinaciji sa mekom četkom ili spužvom za čišćenje.

Redovno provjeravajte sigurnosne pojaseve i njihovu higijenu. Ako su pojasevi zaprljani, u tom slučaju mogu postati kruti i manje funkcionalni, što može uticati na sigurnost. Zbog dodatne sigurnosti, uvijek provjeravajte da li su svi šarafi na mjestu, da li postoje bilo kakve pukotine, oštećenja ili slično!

Ovo su samo neki od savjeta za pravilno održavanje hranilice za bebe, čime ćete osigurati zdravlje i bezbjednost vađeg djeteta. Isto tako, svaki proizvođač može imati i posebne, specifične, zahtjeve za održavanje i čišćenje, zbog čega morate obratiti posebnu pažnju na uputstva proizvođača.