Kafa bez kofeina

Posljednjih godina kafa bez kofeina je postala sve popularniji izbor među ljubiteljima kafe koji obožavaju njen okus, ali ne žele da imaju određene negativne efekte koje kofein može da izazove, kao što su nervoza ili problemi sa spavanjem.

0 proizvoda u kategoriji Kafa bez kofeina

🙁

Ništa nismo pronašli

Šta je i kako se proizvodi kafa bez kofeina?

Na početku treba istaći da kafa bez kofeina ne znači da je u potpunosti oslobođena kofeina. Prema određenim standardima, smatra se da je kafa “bez kofeina” ukoliko je minimalno 97% kofeina uklonjeno. To znači da je kafa bez kofeina vrsta kafe iz koje se većinski procenat kofeina posebnim metodama uklanja tokom procesa proizvodnje.

Metode kojima se kofein “izvlači” iz kafe

Ako ste pomislili da se kafa u zrnu prvo preprži, samelje u smjesu određene finoće (espresso, filter kafa ili instant kafa), grdno ste se prevarili. Kofein iz kafe se izvlači dok je ona još u procesu sazrijevanja, tj. dok je još zelena.

Postoji nekoliko načina za dobijanje kafe bez kofeina, ali najprihvaćeniji je natapanje u rastvarač - najčešče u dihlorometan ili etil acetat, koji nisu štetni za zdravlje. U svakom slučaju, zrna kafe se najprije potapaju u vodu, a zatim se prekrivaju rastvorom koji sadrži jedan od pomenutih rastvarača, koji zatim izvlači kofein iz kafe.

Pored ove metode, postoji i metoda koja koristi vodu kao osnovno sredstvo - zrna se potapaju u vodu, a zatim se bogati kofeinski rastvor procjeđuje kroz aktivni ugalj, koji zadržava kofein.

Treći način izvlačenja kofeina iz zrna kafe podrazumijeva upotrebu ugljen-dioksida. Potrebno je da se zrna natopljena vodom ubace u mašina za ekstrakciju od nerđajućeg čelika, a potom se mašina zatvara. Unutar nje se pušta mlaz tečnog ugljen-dioksida po pritiskom od 454 kg po kvadratnom metru. Slično kao kod vode, CO2 se vezuje za molekule kofeina, izvlačeći ih iz neprženih zrna kafe, a na kraju je potrebno isključiti gas i smanjiti pritisak.

Time kofein ostaje u odvojenoj pregradi, a izvlačenje ovom metodom je možda i najefikasnije. Međutim, problem je u tome što je ovaj način veoma skup, pa se češće koriste pomenute dvije metode.

Glavne prednosti kafe bez kofeina

Konzumiranje kafe jeste užitak za veliki broj ljudi na svijetu, ali “ne sjeda” svim ljudima kafa na isti način. Neke osobe imaju problema sa nesanicom, neke imaju srčanih problema, a nesumnjivo je da kofein itekako utiče na ove stvari. Iz tog razloga su kafe bez kofeina idealne za osobe koje su osjetljive na kofein, koje imaju određene zdravstvene probleme, ali i za one koji jednostavno žele da uživaju u šolji kafe u kasnim satima, bez rizika da će im to ometati spavanje.

Pored izbora vrste kafe, veoma je korisno posjedovati i kvalitetnu prateću opremu, kako bi okus i miris kafe bio maksimalan. Ukoliko ste ljubitelj turske/domaće kafe, kvalitetne džezve će doprinijeti boljem užitku, a u ponudi se nalazi i mlin za kafu.

Kafa bez kofeina je savršena alternativa, koja ima brojne zdravstvene prednosti, a u današnje vrijeme je vrlo lako pronaći mnoge vrste ove kafe za bogat i pun ukus bez neželjenih efekata.

Ipak, i pored toga što ne sadrži kofein, ova vrsta kafe i dalje sadrži brojne antioksidante i nutrijente koji mogu imati pozitivan utjecaj na zdravlje. Na primjer, kafa je poznata po svojem sadržaju polifenola, koji mogu djelovati protuupalno i mogu pomoći u smanjenju rizika od nekih oboljenja.

Priprema kafe bez kofeina ne razlikuje se mnogo od pripreme redovne kafe. Koristite svježu filtriranu vodu kako biste osigurali čist okus. Podešavanje temperature vode i vremena kuhanja može takođe biti ključno za izvlačenje najboljeg iz vaše kafe bez kofeina.

Nastavite uživati u ritualima ispijanja kafe

Ljudi koji imaju problema prilikom unosa kofeina mogu da prestanu da se plaše za svoje zdravlje. Sa kafom bez kofeina će uživati u ritualima pijenja kafe bez uticaja na njihov životni ritam. Ovo je posebno važno u društvima gdje je ispijanje kafe duboko ukorijenjeno u svakodnevne aktivnosti i društvene interakcije, kao što je slučaj kod nas. Kafa bez kofeina omogućava osobama koje izbjegavaju kofein da i dalje učestvuju u ovim ritualima, zadržavajući osjećaj pripadnosti i zajedništva koji kafa često donosi.

Naravno, pri odabiru kafe bez kofeina, bitno je obratiti pažnju na način dekafeinizacije, porijeklo zrna kafe i brend. Proizvođači koji transparentno prikazuju informacije o svom procesu dekafeinizacije i izvoru zrna često nude kvalitetniji proizvod. Pored toga, traženje recenzija i preporuka može pomoći u otkrivanju koje vrste kafe bez kofeina nude najbolje iskustvo okusa.

Zaključno, kafa bez kofeina nije samo opcija za one koji izbjegavaju kofein, već i zanimljiva alternativa koja nudi brojne zdravstvene i socijalno-ritualne prednosti. S obzirom na širok spektar dostupnih metoda dekafeinizacije i različitih profila okusa, ljubitelji kafe mogu eksperimentisati i otkriti nove načine uživanja u svojoj omiljenoj šoljici bez nepotrebnih zdravstvenih problema ili problema sa kvalitetom sna.