Frižideri

Kupovina frižidera može biti velika investicija, ali sa pravim informacijama i odabirom možete pronaći model koji odgovara vašim potrebama i stilu života.Na tržištu je ponuda fižidera veoma raznolika, a u ovom trenutku su najpopularniji kombinovani frižideri i side-by-side frižideri.

180 proizvoda u kategoriji Frižideri

180 proizvoda

Kako znati koji frižider je idealan za vaše domaćinstvo?

Pri kupovini svakog uređaja, pa tako i frižidera, osoba mora posvetiti mnogo pažnje. Potrebno je imati u vidu sa koliko prostora raspolažete, koliko članova broji vaša porodica, ali i o vašim životnim navikama. Da li ste osoba koja namirnice kupuje na dnevnoj bazi ili ste osoba koja više voli otići u “veliku nabavku”? Da li imate veliku ili malu kuhinju? Ukoliko posjedujete manju kuhinju - kombinovani frižideri su perfektno rješenje, a ukoliko pak imate veliku kuhinju, onda su side-by-side frižideri idealni za vas i vaše domaćinstvo.

Frižideri su postali ne samo funkcionalni uređaji, već i estetski elementi u domaćinstvu. Pored funkcionalnosti, osoba koja investira u novi frižider će imati želju i da se on uklopi u ostale elemente u vašoj kuhinji. Postoje različiti dizajni i boje koje se lako uklapaju u interijer koji posjedujete. Najbolji primjer su Gorenje frižideri sa kojima možete da doživite vrhunski spoj tehnologije i elegantnog dizajna koji će savršeno upotpuniti vašu kuhinju.

U ponudi se nalaze i mali frižideri, koji su idealan izbor za one koji raspolažu sa ograničenim prostorom ili imaju manje potrebe za skladištenjem namirnica. Zahvaljujući svojim kompaktnim dimenzijama, mali frižideri se lako mogu smjestiti u manje kuhinje, studentske sobe ili čak kancelarije, pružajući dovoljno prostora za osnovne potrebe čuvanja hrane i pića. Uz to, moderni dizajn malih hladnjaka omogućava da se estetski uklope u bilo koji interijer, doprinoseći vizuelnom skladu prostora. 

Pored toga, efikasnost hladnjaka u pogledu energetske potrošnje čini ih ekonomičnim izborom koji može značajno smanjiti troškove električne energije, posebno kada se ne zahtjeva veliki kapacitet hlađenja. Ukoliko tražite optimalnu raspodjelu prostora u vašoj kuhinji, razmotrite i veličinu hladnjaka koji najbolje odgovara vašim potrebama, kako biste maksimalno iskoristili svaki centimetar dostupnog prostora.

Kombinovani frižideri

Kombinovani frižideri predstavljaju idealan spoj praktičnosti, funkcionalnosti i uštede prostora. Ova vrsta frižidera se sastoje iz dva dijela - frižidera i zamrzivača, koji su vertikalnim putem spojeni u jednu cjelinu. Generalno, kombinovani frižideri su najčešći izbor kupaca, baš zbog pomenute praktičnosti, funkcionalnosti i uštede prostora. Na tržištu su zastupljene dvije vrste ovakvih frižidera: kombinovani frižideri sa zamrzivačem koji su smješteni na vrhu, kao i kombinovani frižideri sa zamrzivačem na dnu, što zavisi od ličnih preferencija korisnika. Standardne dimenzije kombinovanih frižidera su širina od 60 cm, visina varira od 170-180 cm, dok je dubina od 60-70 cm.

Side-by-side frižideri

S druge strane, imamo side-by-side frižidere, koji zahtijevaju veći prostorni kapacitet, jer su zamrzivač i frižider postavljeni jedan pored drugog u jednom uređaju. Izuzetno su popularni u većim domaćinstvima, a najveća prednost side-by-side frižidera jeste upravo to što su i frižider i zamrzivač lako dostupni i imate sve na jednom mjestu. Standardne dimenzije side-by-side frižidera su širina od 90 cm, visina od 180 cm, dok dubina varira od 165-75 cm.

Ova vrsta hladnjaka nudi prostranost i organizovanost koja omogućava lako skladištenje raznovrsnih namirnica, što je idealno za porodice koje vole imati pregled nad svim zalihama hrane.

Nove tehnologije: “No frost” i “Multi flow”

Nove tehnologije koje se koriste pri izradi frižidera su uveliko poboljšale kvalitet, ali i doprinijele na lakoći korištenja uređenja. Jedna od najznačajnijih je zasigurno “No frost” tehnologija. Nekada u prošlosti ste morali po više puta godišnje da odledite čitav frižider kako biste ga očistili i uklonili led, ali to više nije slučaj. Sa “No frost” tehnologijom je sada sve drugačije. Ovaj princip rada je baziran na protoku i cirkulaciji vazduha koja eliminiše vlažnost iz frižidera i zamrzivača, što na kraju sprečava nakupljanje leda u unutrašnjosti frižidera i zamrzivača. Dodatna prednost ove tehnologije je i veća ušteda električne energije.

Postoji i “Multi flow” tehnologija, koja pomaže u tome da se hrana u frižideru ravnomjerno hladi. Ukoliko imate više polica u vašem frižideru, hladan vazduh koji dolazi iz ventilatora sa zadnje strane frižidera, jednako će ohladiti hranu na svakom od tih dijelova na jednakoj temparaturi.

Ugradbeni i samostojeći frižideri

Pored navedenih, postoji podjela i na ugradbene i samostojeće frižidere. Za razliku od samostojećih frižidera, gdje ćete birati boju i izgled koji će se uklopiti u interijer vašeg domaćinstva, sa ugradbenim frižiderom tih problema nećete imati.

Prednost ugradbenih frižidera je njihova savršena sposobnost integracije sa kuhinjskim elementima. Idealni su za osobe koje vole besprijekoran dizajn koji će se prilagoditi vašim estetskim preferencijama, kao i zahtjevima prostora.

Samostojeći frižideri predstavljaju klasično i praktično rješenje za svaku kuhinju. Za razliku od ugradbenih, samostojeći modeli su dizajnirani za lakše pomjeranje i reorganizaciju kuhinje. U zavisnosti od preferencija, mogu da se kupe u raznim bojama, a najčešće su to bijela, siva i crna boja. Ovi modeli često nude više prostora za namirnice, što ih čini idealnim izborom za veća domaćinstva.

Ako se ne možete odlučiti oko odabira samostojećeg ili ugradbenog frižidera, razmislite o nekoliko važnih elemenata: veličini i visini kuhinje u koji se smješta frižider, o količini hrane koja se troši u domaćinstvu, o namijeni, bilo da se radi o skladištenju hrane ili pića.

Savjeti za održavanje i čišćenje frižidera za duži životni vijek

Održavanje i redovno čišćenje vašeg frižidera je ključno za očuvanje njegove funkcionalnosti, higijene i produženja životnog vijeka vašeg uređaja.

Brtva na vratima (gumene trake koje se nalaze duž ivica vrata frižidera, čija je svrha njihovo hermetičko zatvaranje), igra ključnu ulogu u održavanju stabilne temperature unutar frižidera. Brtvu morate redovno održavati, očistiti je od prljavštine i ostataka hrana, zbog njege dugoročnosti. Ukoliko primjetite pukotine ili oštećenja na brtvi, zamjenite je da biste spriječili gubitak energije, kao i curenje hladnog vazduha. Pored brtve za vrata, ključno je i redovno unutrašnje čišćenje frižidera, kako bi spriječili stvaranje neprijatnih mirisa, ali i sakupljanje bakterija koje mogu biti opasne po vaše zdravlje.

Redovno provjeravajte filtere i ventilacione otvore koji igraju važnu ulogu u cirkulaciji vazduha unutar frižidera. Filtere promijenite ili očistite prema uputstvima proizvođača, dok ventilacione otvore takođe morate očistiti od prašine i ostalih nečistoća, kako bi obezbijedili neometan protok vazuha u vaš frižider.

Pored navedenih stavki, svaki proizvođač može imati i posebne, specifične, zahtjeve za održavanje i čišćenje vašeg frižidera, zbog čega morate obratiti posebnu pažnju na uputstva proizvođača.