Cappuccino

Cappuccino, prepoznatljiv spoj bogatog espressa, meke pjene i zagrijanog mlijeka, nije samo napitak - to je iskustvo koje donosi duh Italije direktno u vaš dom. 

Znate li kada je i gdje nastao cappuccino?

Kafa je već vijekovima izuzetno popularno piće, dok je u Evropu stiglu u 16. vijeku. Ipak, trebalo je malo strpljenja i vremena kako bi se ovaj crni napitak “zabijelio” od mlijeka. To se desilo tokom turske opsade Beča u 17. vijeku kada su Turci nakon poraza za sobom ostavili ogromne količine kafe.

Tu se istakao Jurij Franc Kulčicki, narodni junak koji je uzeo tursku kafu te 1683. godine otvorio prvu kafanu u Beču. Tako mu je jednom prilikom u goste došao fratar iz kapucijanskog reda, Marko D’Avijano, kojem je ta kafa bila previše gorka i intenzivna.

Kako bi je ublažio, Kulčickom je došla ideja da u kafu sipa mješavinu vrhnja, kafe i šećera koju je nazvao kapuciner (“cappuccio” je naziv za kapuljače koje su nosili fratri iz kapucijanskog reda), upravo zbog svog gosta, od čega je kasnije nastao naziv cappuccino, koji je ušao u istoriju kao takav.

Ipak, totalni procvat i popularizacija cappuccina desila se u Italiji 1901. godine, kada je Luiđi Brezera napravio prvi uređaj za pripremu ovog savršenog pjenastog napitka od kafe. Godinama nakon toga se radilo na usavršavanju pripreme ovog popularnog pića, da bi nakon Drugog svjetskog rata on doživio potpunu ekspanziju. Doveden je do savršenstva zahvaljujući novim uređajima koji su se počeli koristiti za pripremu cappuccina, a današnji oblik je dobio 1950. godine.

Kako do savršenog cappuccina?

Za pravljenje savršenog cappuccina, ključno je usavršiti tehniku stvaranja pjene od mlijeka, idealno na temperaturi od 60-65°C, kako bi se osigurala prava tekstura i ukus. Preporuka je da se koristi svježe mljevena kafa ili instant kafa. Kvalitet vašeg cappuccina počinje sa kvalitetom kafe, a najbolje je da se koristi svježe pržena kafa.

Uz to koristite punomasno mlijeko za bogatiji okus i pjenu, s tim da možete eksperimentisati sa različitim vrstama mlijeka čime možete otkriti savršenu kombinaciju koja će biti idealna za vas i vaš okus.

Uz kvalitet ovog savršenog pića, mnogi žele da cappuccino dobije i perfektan izgled, zbog čega je potrebno savladati osnove latte arta. Majstori latte arta mogu pretvoriti običan cappuccino u pravo umjetničko djelo, koristeći pjenu kao “platno” za stvaranje složenih dizajna - od jednostavnih srca do detaljnih portreta i pejzaža. Ovo ne samo da poboljšava estetski doživljaj pića, već dodaje i lični pečat koji odražava vaše vještine i kreativnost.

Dodavanje malo vanilinog šećera ili kakao praha može dodatno obogatiti okus, dok je pravilan omjer espressa, mlijeka i pjene, uz čist aparat za kafu i aparat za izradu pjene, ključan za klasičan cappuccino. Eksperimentišite sa okusima i ne bojte se dodati svoj lični pečat, bilo da je to kroz začine ili čak dodatak likera.

Priprema cappuccina nije previše komplikovana, ukoliko imate prave sastojke i veliko želju da usavršavate pripremu ovog vašeg omiljenog pića. Idealni omjer prilikom pripreme vašeg omiljenog pića je jedna trećina espressa, jedna trećina vrućeg mlijeka i jedna trećina pjene.

Kao što smo ranije napomenuli, ključno je koristiti svježe mljevenu kafu i mlijeko visokog kvaliteta, ali i paziti na temperaturu kako ne bi došlo do pregrijavanja i gubitka teksture pjene. Pjena mora da bude u ravnini sa rubom šoljice i bez vidljivih mjehurića, dok je za ovo piće najbolje koristiti šolje za kafu od 150 do 180 ml.

Eksperimentišite sa okusima

Pored toga što cappuccino možete pripremiti na klasičan način, takođe možete itekako da eksperimentišete sa okusima, u čemu je i najveća čar ovog mega popularnog pića. Možete da dodavate različite sirupe ili začine u vaš cappuccino, kao što su npr. cimet ili sirupi poput vanilije, karamele ili čokolade koji će ovom napitku dati slatkastu notu.

Što se mlijeka tiče, oni koji nisu ljubitelji kravljeg mlijeka, mogu pokušati sa alternativama biljnog porijekla. Danas postoji širok spektar alternativa za one koji su intolerantni na laktozu ili jednostavno preferiraju biljne opcije, poput mlijeka od zobi, bademovog ili sojinog mlijeka. Svaka od ovih alternativa donosi svoje jedinstvene nijanse okusa i teksture u cappuccino, omogućavajući svima da prilagode svoje piće prema vlastitim preferencijama.

S druge strane, u nekim zemljama cappuccino se miješa sa jedinstvenim dodacima poput lokalno proizvedenog meda ili čak nekih egzotičnih začina koji dodatno mogu obogatiti aromu ovog pića.

Sve u svemu, ovo globalno prihvaćanje i prilagođavanje, zavisno od podneblja u kojem se služi, čini cappuccino pravim svjetskim pićem i simbolom međunarodne ljubavi prema kafi.

Italijanski šarm u vašoj šoljici

Kafa u zrnu svojom snagom i bogatstvom stvara savršen temelj za cappuccino. U kombinaciji sa mlijekom i pjenom, espresso stvara nezaboravnan napitak uz koji ljudi širom svijeta započinju svoj dan. Svaki gutljaj ovog klasičnog napitka predstavlja savršenu harmoniju tradicije i moderne strasti prema kafi, pružajući trenutke čistog uživanja.

Dok je cappuccino duboko ukorijenjen u italijanskoj kulturi i tradiciji, njegova popularnost seže mnogo više od granica “čizme”. Takoreći, cappuccino je globalni napitak, ali sa određenim varijacijama koje se mogu razlikovati od područja do područja.

Zanimljivost je da je danas cappuccino više od samog pića. On je postao dio svjetske kafe kulture, simbol druženja i uživanja u malim životnim zadovoljstvima. U Italiji, na primjer, cappuccino se tradicionalno pije samo ujutro, obično uz doručak. Italijani vjeruju da pijenje mlijeka poslije 11 sati može ometati probavu, što je zanimljiv uvid u kulturne razlike koje oblikuju naše iskustvo sa kafom.

Zahvaljujući Nescafeu i Jacobsu, uživanje u cappuccinu nije ograničeno samo na ugostiteljske objekte. Njihove instant mješavine omogućavaju brzu pripremu autentičnog cappuccina kod kuće, donoseći malo italijanske kafe kulture u svaki dom.

Bez obzira koristite li aparat za espresso kafu i savršeno pjenasto mlijeko ili se oslanjate na brzinu instant verzija od Nescafe i Jacobsa, priprema cappuccina kod kuće je jednostavna. Aparati za izradu mliječne pjene i kuhala za vodu dodatno olakšavaju proces, omogućavajući svima da kod kuće dožive autentičan užitak u cappuccinu.

Danas su na tržištu zastupljene raznorazne varijacije ovog popularnog pića, a u nekim zemljama kao što je npr. Irska, cappuccino se služi sa dodatkom irskog viskija (bez alkohola), a taj njihov proizvod je takođe vremenom postao naširoko popularan te su ga nazvali Irish Latte instant cappucino.

S druge strane, Mocha varijanta kombinuje omiljeni okus čokolade s dubokim tonovima espressa, nudeći slatko i bogato iskustvo koje zadovoljava žudnju za slatkišima.

Ponuda različitih ukusa instant cappuccina čini ovaj napitak još privlačnijim, pružajući mogućnost istraživanja novih dimenzija uživanja u kafi, sve to iz udobnosti vlastitog doma, ali i prilikom odlazaka u vaše omiljene ugostiteljske objekte.

Različite varijante cappuccina

Već smo govorili o tradicionalnom klasičnom cappuccinu i njegovom načinu pripreme, a u nastavku ćemo se pozabaviti i drugim vrstama cappuccina koje su vrlo popularne.

Prema načinu pripreme tako postoji i dry cappuccino (cappuccino scuro), koji sadrži manje vrućeg mlijeka i više pjene, čime zasigurno okus espressa dolazi do izražaja, pa je idealno za one koji preferiraju jači okus kafe.

Wet cappuccino ili cappuccino chiaro priprema se tako da u šoljicu stavimo više vrućeg mlijeka, ali sa manje pjene, što rezultuje kremastijom teksturom. Takođe, okus espressa se u ovom slučaju ublažuje, pa je ovaj način pripreme savršen za ljubitelje cappuccina koji vole nježnije nijanse kafe.

Iced cappuccino (hladni cappuccino) definitivno je savršena verzija tokom toplih ljetnih dana i nešto što veliki broj ljudi konzumira baš u tom periodu godine. Iced cappuccino je ustvari samo hladna verzija tradicionalnog cappuccina koja se služi sa ledom, a pjena može da se doda na vrh ili da se pomiješa sa ostatkom pića za savršen osvježavajući okus.

Pomenuli smo ranije i cappuccino sa različitim okusima, u koji se dodaju različiti sirupi i začini. Pored svih navedenih varijacija u pripremi, postoji i decaf cappuccino, odnosno cappuccino bez kofeina koji je idealna opcija za one koji obožavaju okus ovog savršenog pića, ali kojima smeta kofein.

Zbog toga je ovo idealna opcija za takve osobe, jer u bilo koje doba dana mogu da uživaju u okusu cappuccina, bez brige o poremećaju sna, nervozi, anksioznosti i sličnim stvarima koje kofein kod nekih osoba može da izazove.

Svaka od ovih varijacija pruža jedinstveno iskustvo, omogućavajući ljubiteljima kafe da eksperimentišu sa različitim okusima i teksturama. Bilo da preferirate klasičan cappuccino ili nešto inovativnije, postoji verzija cappuccina za svakog strastvenog ljubitelja ove vrste kafe.

Naposlijjetku, cappuccino je postao više od napitka - on je globalni fenomen. Bilo da je riječ o istraživanju novih okusa, adaptiranju recepta za domaću pripremu, ili jednostavno uživanju u društvu uz šoljicu savršeno pripremljenog cappuccina, ovo piće ostaje neizbrisiv dio naše kulture i svakodnevice.